Händer som knådar pajskal. Till höger Malin Randeniye.
Malin Randenyie tipsar om bästa pajskalstipsen. Foto: Janerik Henriksson/TT /Malin Randeniye

Mat-Malins tre bästa tips för det perfekta pajskalet

0:31 min

Matinspiratören Malin Randeniye ger insikt i hur proffsen fixar sina pajskal.

Det finns några knep för att lyckas med det perfekta pajskalet

  • Använd alltid kallt fast fett när du bakar pajen.
  • Knåda aldrig degen till pajen. Paj är en kort deg som inte ska ha så mycket glutentrådar.
  • Låt alla ingredienser vara kylskåpskalla, proffsen kyler till och med mjölet.
  • Låt ett ägg gå ner i pajskalet så håller det ihop bättre.
  • Kavla ut pajskalet på ett bakplåtspapper och vänd ner det i pajformen så får du en jämn botten.
  • Kyl pajdegen i formen ca 10-15 minuter så håller pajen bättre.
  • För en grövre paj: Byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.
  • För en mindre fet paj: Byt ut hälften av fettet mot neutral kvarg.

Grundrecept för pajskal:

3 dl mjöl, 150 g smör, 1 ägg.

Blanda mjöl och smör till sandsmulig konsistens tillsätt ägget och forma en deg.

Grädda i 15 minuter i 225°C

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".