Fridlysta grodor ska räddas från trafikdöden

Vägverket Mälardalen undersöker nu vad som behöver göras i länet för att minska risken för att fridlysta grodor blir överkörda på vägarna.
Vägverket samarbetar med bland annat Världsnaturfonden för att rädda de utrotningshotade grodorna från trafikdöden. Trafiken är en av grodornas absolut största fiender, och många dör just så här års när grodorna tar sig över vägarna för att lägga sin rom i små vattendrag. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare satte man för en månad sedan också upp skyltar i Skogstorp i Eskilstuna för att få bilister att ta det extra försiktigt med grodor som hoppar över vägen. Kartläggningen av vägavsnitt i Sörmland där många grodor blir överkörda kommer att pågå över sommaren och eventuella åtgärder ska vara klara till år 2005. Carin Ahnlund på Vägverket säger att man kan bygga rör under vägar så att grodor väljer att gå under istället för över vägen. Vägverket har provat detta i Fjugesta i Närke och i många fall har det fungerat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista