Äldre kvinna och personal. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Största satsningen på äldreomsorgen i Eskilstuna någonsin

1:15 min

De styrande partierna i Eskilstuna prioriterar som vanligt skola och äldreomsorg nästa år och gör stora satsningar på en utbyggnad av äldreomsorgen 2018.

Den politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, presenterade under tisdagen hur de vill använda pengarna nästa år, över sex miljarder kronor för driften.

Skola, äldreomsorg och den sociala sektorn får 270 miljoner i tillskott för driften nästa år, samtidigt som de ska fortsätta att allmänt effektivisera verksamheterna.

Investeringar på 1,2 miljarder ska göras på särskilda boenden inom äldreomsorgen de kommande fem åren och i förskola och skolan nästan två miljarder.

Enligt partierna sker kommande år den största utbyggnaden av äldreomsorgen i modern tid.

– Vi räknar med att bygga minst ett nytt vård- och omsorgsboende om året de kommande åren för att de äldre som byggt Eskilstuna ska känna trygghet att få vård- och omsorg när åldern gör sig påmind, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Var kommer de byggas?

– I kvarteret Nätet i Munktellstaden, i Skiftinge eller i Torshälla där det är attraktivt att bo.

Noteras kan att jämfört med junibeslutet beräknas investeringarna bli cirka 100 miljoner dyrare bara på grund av prisökningar.

Den politiska majoriteten vill ha ett större överskott i budgeten än vad exempelvis Vänsterpartiet vill. Vänstern anser att behoven inom välfärden är så stora att man måste använda pengarna nu och prioriterar annorlunda.

Kommunfullmäktige beslutar varje år om nästkommande års budget på sitt sammanträde i juni. I november varje år görs kompletteringar och prioriteringar. Det är det förslaget idag handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista