Svea hovrätt.
Här inne på Svea hovrätt fortsätter rättegången idag. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio

Sommarstugemorden: Advokaten ifrågasatte starkt åklagarens bevisning

2:58 min

Idag fortsatte rättegången i hovrätten om de så kallade sommarstugemorden utanför Arboga 2015 och förra året.

Den 42-åriga kvinnans advokat, Amanda Hikes, ifrågasatte i sin sakframställan i Svea hovrätt på torsdagen starkt åklagare Jessica Wennas bevisning i det fall som gäller kvinnans makes död i Hjälmaren 7-8 augusti 2015.

Enligt åklagare Jessica Wenna låg kvinnan bakom mannens död och hävdar att han dog av kvävning eller dränkning, men på en annan plats än där han hittades. En undersökning av kiselalger i mannens kropp visar, enligt åklagaren, att han hade för en för liten mängd alger i sig för att han skulle ha dött i Hjälmaren.

Advokat Amanda Hikes ifrågasatte den vetenskapliga tillförlitligheten av undersökningen, men åklagaren Jessica Wenna hävdar att metoden används internationellt och är vetenskaplig. 

Amanda Hikes var också kritisk till åklagarens nya bevisning om att en mobiluppkoppling visar att kvinnan, när hon skickade sms till sin man, befann sig vid vattnet och inte i sommarstugan som hon sagt, en del av kvällen den 7 augusti och på morgonen den 8:e 2015 - samma morgon då hon larmade SOS att mannen var försvunnen.

Men åklagaren menar att kvinnan uppgifter om var hon befann sig inte korrekta. Hon vill med detta visa att hon inte är trovärdig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista