Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
En del av bostadsområdet Brandkärr i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Räddningschefen om hoten mot personalen i Brandkärr

3:19 min

Patrik Kullman, chef för Sörmlandskustens räddningstjänst, kommenterar lördagskvällens upplopp och stenkastning i Brandkärr i Nyköping.

Räddningspersonalen utsattes för stenkastning i samband med att den hade släckt bränder i området.

Räddningstjänsten är beredd på att stenkastning kan ske mot blåljuspersonal.

– Ja, det är vi ju, men när det blir en realitet så här blir man ändå förvånad och förskräckt. Vi vet att det kan inträffade, det har skett historiskt sett, men vi är relativt förskonade, säger Patrik Kullman, chef för Sörmlandskustens räddningstjänst.

I lördags kväll utsattes räddningstjänsten i Nyköping för stenkastning vid en insats i stadsdelen Brandkärr.

Räddningstjänsten larmades till en brand i området, men efter att de jobbat klart och släckt bränderna fick en av brandmännen en sten kastad på sig, men behövde inte uppsöka sjukhus.

Utöver bränderna hade även ett flertal rutor krossats på Brandkärrskolan, enligt räddningstjänsten. Polisen har upprättat anmälningar om våldsamt upplopp, skadegörelse och misshandel.

Patrik Kullman, chef för Sörmlandskustens räddningstjänst, tycker att det är olyckligt att man behöver bedöma hotbilden mot personalen samtidigt som man ska göra bästa räddningsinsats.

– Det påverkar oss. Vi behöver vara mer observatna på en hotbild och det känns väldigt olyckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista