Lars-Ove Nederman och en taxibil.
Lars-Ove Nederman. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio och anerik Henriksson/TT.

Klagomålen fortsätter på färdtjänsten

2:25 min

Kritiken fortsätter mot färdtjänst- och sjukresorna i Sörmland. Det visar P4 Sörmlands genom gång av de synpunkter som kommit in mellan januari och september i år.

Genomgången visar att det dagligen kommer in kritik om förseningar, bristande bemötande, dålig service och felbokningar.

Vid årsskiftet tog offentligt ägda Sörmlandstrafiken över ansvaret för färdtjänst- och sjukresorna i länet, efter flera år av missnöje med de bolag som tidigare körde med ständiga förseningar och bristande bemötande.

Lars-Ove Nederman är blind och bor i Vingåker. Han tycker att det fortfarande är problem med att komma fram på utsatt tid och råkar han bli avsläppt fel så kan det gå riktigt illa.

– "Du ska gå dit och dit", men om jag flyttar på mig från det stället där jag inte hittar kan det bli rena kaoset. Då vet de inte var jag är i slutändan.

Som ordförande i Synskadades riksförbund i Vingåker och Katrineholm pratar han ofta med medlemmar som upplever att färdtjänsten inte leverear det den ska. Och att det i snitt kommer in kritiska 155 synpunkter i månaden till Sörmlandstrafiken är inget han förvånas över, även om många också tycker att det blivit bättre jämfört med tidigare.

– Jag tror det är toppen på berget, säger Lars-Ove och menar att många synpunkter nog inte kommer fram.

Sörmlandstrafiken svarar:

Vi är tacksamma för att få in synpunkter eftersom det är viktigt för vårt kvalitetssäkringsarbete. Vi tar alla synpunkter på allvar och jobbar ständigt för att det ska bli bättre. Sedan får man också sätta siffran 155 i relation till antalet resor vi genomför på en månad. Denna siffra är totalt ca 35 000, så det är väldigt många resor där resenären är nöjd. 

De fem vanligaste klagomålen januari-september (antal):

  • Bemötande 239
  • Försening 228 
  • Service 156  
  • Regelverk 154 
  • Felbokning 146

Källa: Sörmlandstrafiken

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista