Tosteröskolan och Prästkragen 16. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
Tosteröskolan och Prästkragen 16. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Skolansvarig politiker om att lägga ned landsbygdens skolor

3:33 min

I Strängnäs kommer landsbygdsskolorna sannolikt att läggas ned.
Socialdemokraterna och Moderaterna bestämt sig för ett av alternativen i den utredning som har gjorts.

Det innebär att Härad, Fogdö, Länna och Tosterö skolor läggs ned.

Även årskurserna 7-9 på Stallarholmsskolan berörs och Karinslundskolan görs om till en F-6-skola. Höstterminen 2019 kan allt vara genomfört.

Kommunen har genomfört utredningen för att försöka få en effektivare skola, där minskade kostnader för lokaler ska frigöras till undervisning.

Igår fick de berörda förädlarna ett brev från utbildningschefen Tony Lööw, som skriver att kommunen går vidare med ett av de tre alternativen.

Förslaget innebär att:
• Elever på Fogdö skola, Härads skola och Tosteröskolan kommer att anvisas till Karinslundsskolan, som blir en F-6 skola. Därmed upphör all grundskoleverksamhet och all fritidshemsverksamhet i Fogdö, Härad och vid Tosteröskolan.

• Elever i årskurs 7-9 på Karinslundsskolan kommer att
anvisas till Paulinska skolan. Därmed upphör undervisning i årskurs 7-9 vid Karinslundsskolan.

• Paulinska skolan kvarstår som årskurs 4-9 skola.

• Elever som anvisats till Länna skola kommer att anvisas till Åkersskolan. Därmed upphör all grundskoleverksamhet och all fritidshemsverksamhet
i Länna.

• Elever i årskurs 7-9 som anvisats till Stallarholmsskolan kommer att anvisas till Mariefredsskolan. Därmed upphör undervisning i årskurs 7-9 i Stallarholmen.

Förändringen kommer genomföras inför skolstarten hösten 2018 och vara helt genomfört inför skolstarten hösten 2019.

Kommunens politiska majoritet vill samla den kommunala  grundskoleverksamheten i större enheter och tror att det ska förbättra möjligheten för fler att klara skolans kunskapsmål och dessutom öka likvärdighet mellan skolor. Det ska också skapa större möjligheter att rekrytera och behålla såväl lärare som rektorer, enligt utredningen.

Beslut om den nya skolorganisationen ska tas av barn- och utbildningsnämnden den 28 november och av kommunstyrelsen den 29 november. Därefter fattar kommunfullmäktige beslut i frågan den 18 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista