Knarkkungarna på darknet P3 Dokumentär
Foto: Montage/Sveriges radio

P3 Dokumentär: Knarkkungarna från Eskilstuna och Mariestad

2:08 min

Utan någon som helst spaning får polisen landets största droghärva på darknet rakt i knät. Reporter Pernilla Wadebäck har gjort en P3- dokumentär om fallet.

I P3 Dokumentären får du följa med ut på darknet, en del av internet där de kriminella agerar i skydd av krypterade nätverk.

Där bygger en man från Mariestad tillsammans med sin kumpan i Eskilstuna upp sin droghandel och de blir störst i Sverige.

Mannens lägenhet i Mariestad förvandlas till ett gigantiskt knarklager. Härifrån förpackas och skickas droger till knarkkunder över hela landet. I Eskilstuna sitter medkumpanen och ser till att droger smugglas in från utlandet och de drar in stora summor.

– Vid löning kanske vi drog in 200-300 000. Det var mer eller mindre som ett företag fast ett olagligt företag, säger Eskilstunabon som intervjuas inifrån Kumlaanstalten. 

Det blir en unik inblick - från insidan - hur droghandeln byggs upp, vilka köparna är och hur bubblan spricker till slut. En polispatrull åker på ett rutinuppdrag och kliver rakt in i knarklagret i Mariestad. 

– Hon drog fram från hela lägenheten, i garderoben, under sängen, i köket. Det var tabletter överallt, berättar polisen Malin Sjöström som var först på plats.

Ett misstag kommer avslöja att mannen i Mariestad och mannen i Eskilstuna är de största svenska narkotikalangarna på darknet. 

– De fick allt på ett silverfat, de tog oss vid rätt tillfälle för dem och fel tillfälle för oss, säger Eskilstunabon som tillsammans med Mariestadsbon dömdes till långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott. 

Lyssna på P3 Dokumentären "Knarkkungarna på darknet" här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista