Sveriges målvakt Hedvig Lindahl deppar under damernas fotbollsmatch i grupp E mellan Brasilien och Sverige på Olympiastadion under sommar-OS i Rio de Janeiro. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Hedvig Lindahl i stort upprop mot sexism

Fotbollsmålvakten och landslagsspelaren Hedvig Lindahl från Vingåker är en av närmare 2300 kvinnor inom svensk idrott som skrivit på uppropet #timeout, ett upprop mot bland annat sexuella trakasserier.

Uppropet gäller även en protest mot machokultur, sexism och övergrepp inom idrotten. Det skriver Dagens Nyheter.

Hedvig Lindahl säger att hon själv till Aftonbladet inte varit med om trakasserier.

– Jag har själv inte varit med om trakasserier, men det finns några i maktpositioner som inte betett sig som man bör, säger Hedvig Lindahl.

Det är aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar som skrivit på uppropet.

– Det är jättebra att det tas ett initiativ som lyfter det här samhällsfenomenet även inom idrottens värld. Det är en naturlig uppföljning efter allt som hänt, så det känns naturligt att stötta. Det är bra att visa att många står bakom och vill dela med sig av vad man varit med om, så att vi kan förändra det här i framtiden, säger hon.

Läs mer på Radiosporten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista