Anna Frölander och Annica Edwall i Nyköpingsstudion.
Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio

Mediakolls Anna Frölander om vetenskapsserien som lyfter fram kvinnorna som historien glömt bort

2:10 min

Trots banbrytande upptäckter har många kvinnor glömts bort när historia har skrivits. Men det råder Vetenskapsradions serie "De historiska kvinnorna" bot på.

Anna Frölander tipsar:
De historiska kvinnorna - en radioserie på fyra avsnitt som sänts i Vetandets Värld P1. Här lyfter man fram kvinnor genom historien som gjort banbrytande upptäckter och framsteg inom t.ex. tekniska områden men som aldrig uppmärksammats för sina insatser. Kan höras på Sveriges Radios sajt eller via SRplay.

Vi kom över havet - en roman av Julie Otsuka, som handlar om de japanska postorderflickor som på 1920-talet tog sig över havet till Kalifornien för att där börja ett nytt liv med en man de aldrig tidigare träffat. En poetisk skildring om verkliga levnadsöden som stannar kvar i en.

Annica Edwall tipsar:
Katarina Hahr möter - en radioserie där Katarina möter kända svenskar och samtalar om viktiga och inte helt lätta frågor kring livet och relationer. Nu senast avhandlades avund på ett mycket intressant sätt. Kan höras i P1, på Sveriges Radios sajt eller via SRplay.

Liv och Horace i Europa - den nya resan - Ja visst , dom är tillbaka och denna gång är det Liv som valt resmålen som går till de storslagna drömmarna och de förlorade paradisen. Ett inte alldeles lätt uppdrag och möte/samtal för varken Liv eller Horace, tänker jag, och just därför så viktigt! Kan ses i SVT kanal 2 onsdagar kl.20.00 eller på SVTplay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".