En sönderbränd hoverboard.
En sönderbränd hoverboard. Foto: Arbetsmiljöverket. (arkivbild)

Överhettad hoverboard trolig orsak till rökskadad villa

1:15 min

I Trosa fick en villa på Uddbergagatan kraftiga rökskador igår kväll.Orsaken var troligen överhettning av en hoverboard som höll på att laddas.

När räddningstjänsten kom dit var båda våningarna rökfyllda och innerrutorna hade spruckit av värmen i huset och räddningstjänsten fick bryta upp innertaket mellan våningarna och en vägg för att vara helt säker på att allt var släckt.

Det blev mindre brandskador i vardagsrummet och rökskador i hela huset.

Räddingstjänsten fick kännedom om branden via villaägarens hemlarm. Hade insatsen dröjt hade det kunnat gå ännu värre eftersom branden då hade fått mer syre eftersom ytterrutorna på huset hade spruckit, uppger räddningstjänsten.

Branden misstänks ha startat i samband med uppladdning av en hoverboard, en eldriven balansbräda. Brandorsaken är dock inte fastställd.

Ingen var hemma då branden uppstod.

Enligt Myndighetens för samhällsskydd och beredskap är det relativt vanligt att bränder startar när hoverboards laddas. Mellan juli 2016 och juni i somras var antalet bränder med hoverboards 56 i landet, enligt de uppgifter som myndigheten känner till.

MSB rekommenderar att man laddar dessa under uppsikt och att man inte ska ladda på natten. Den ska också vara CE-märkt och myndigheten uppmanar också allmänheten att ha en fungerande brandvarnare, pulversläckare och brandfilt i bostaden.

Arbetsmiljöverket har tidigare kontrollerat hoverboards genom oanmälda besök hos butikskedjor i Stockholmsområdet. Av 13 granskade hoverboards var det tio som inte uppfyllde de formella kraven på bruksanvisning, CE-märkning och EG-försäkran.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista