Skådespelaren och manusförfattaren Anna Bromee. Foto: Niklas Lydéen.
Skådespelaren och manusförfattaren Anna Bromee sätter upp en föreställning om Frida. Foto: Foto: Niklas Lydéen.

Hon gör föreställning om Frida i Torshälla

3:02 min

En nyskriven föreställning baserad på Anni-Frid Lyngstads musik kommer att ha urpremiär den 28 mars i Sagasalongen i sångerskans barndomsstad Torshälla.

Det är skådespelaren och manusförfattaren Anna Bromee, som står bakom föreställningen i samarbete med Eskilstuna riksteaterförening.

Anna Bromee, som växteupp i Nyköping, träffade Anni-Frid i somras när sångerskan var hemma i Torshälla för att delta i stadens 700-årssjubileum. 

– Det slog mig att Anni-Frid Lyngstad är nästan den artist som följt mig mest i livet faktiskt eftersom jag var liten på 70-talet och växte upp med Abbas musik. Och jag såg en film från när alla medlemmar i Abba träffades förra året när Mamma Mia The party hade premiär på Tyrol och blev alldeles nostalgisk och då började jag lyssna på Abbas musik och Fridas musik som hon gjorde före och efter Abba och blev alldeles tagen faktiskt. Texterna hade kommit i kapp mig. Det hon sjöng om landade otroligt nära mig nu när jag är i samma ålder som hon var när hon gjorde de skivorna, säger Anna Bromee till P4 Sörmland.

Föreställningen "En Frid(a) för själen" tar med publiken på en över trettio år lång musikalisk resa. Från Torshälla och talangjakterna på 60-talet - med en liten sväng via ABBA - till soloframgångarna på världsscenen på 80- och 90-talen.

Musiken i föreställningen har specialarrangerats och spelats in bland annat av Anni-Frids vän och pianist från ungdomsåren, Gunnar Sandevärn, basisten Rigmor Bådal, även hon uppvuxen i Torshälla.

För regin svarar skådespelerskan Gunilla Nyroos, som under några år i barndomen bodde i Eskilstuna.

Efter premiären ska föreställningen sättas upp på Göteborgs stadsteater, Helingsborgs stadsteater och konserthuset Spira i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista