Sverigedemokraternas flagga.
Sverigedemokraterna har landsmöte i Norrköping i helgen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Anton Berglund, SD: Man måste skilja på vem som ska ha vård

1:46 min

Personer med tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd ska ha begränsad tillgång till vård som inte är akut eller som inte kan vänta. Den är en fråga som diskuteras på Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping.

 – När det gäller vård så har du ett permanent uppehållstillstånd är du per automatik medborgare i Sverige, då ska du ha samma rätt som alla andra medborgare i Sverige, men har du ett tillfälligt uppehållstillstånd finns möjligheten att begränsa möjligheten att ta del av våra välfärdstjänster. Man måste ju särskilja på de som är medborgare och de som inte är det, säger Anton Berglund, gruppledare för SD i landstinget Sörmland och ledamot i fullmäktige i Eskilstuna.

En annan fråga som diskuterades på partiets landsdagar under fredagen var förslaget från Jeff Ahl om att medborgarskap ska kunna dras in för den som är arbetslös. 

– De enda som har naturlig rätt att bo i Sverige är vi svenskar, sade riksdagsledamot Jeff Ahl (SD). 

Men i den frågan håller inte Anton Berglund med sin partikollega.

– Personligen tycker jag inte att det är rätt väg att gå. Att vara arbetslös är inte skäl nog att dra in ett medborgarskap.

Berglund är gruppledare i landstinget Sörmland och anser vården måste få mer resurser.

– Vi har stora utmaningar när det gäller brist på personal, framförallt sjuksköterskor och brist på vårdplatser. Vi anser att den styrande majoriteten ständigt underfinansierar vården. Vi vill  skjuta till de medel vården behöver och vi gör ju det genom att skära ner på andra områden inom landstinget däribland kulturen. Vi är det enda partiet som skär i kulturen.

I Eskilstuna kommun vill Anton Berglund satsa mer på skolan och höja skolpengen bland annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista