Martin Björkryd står framför pingisspelande barn runt ett pingisbord.
Martin Björkryd är träningsansvarig på Eskilstuna Bordtennisklubb. Foto: Privat & Mark Earthy/TT

Nya regler hindrar barn från att tävla – pingistränare kritisk

1:38 min

På det årliga distriktsmästerskapet i Eskilstuna uteslöts mer än hälften av spelare från tävling till följd av förbundets nya tävlingsregler.

Nya tävlingsbestämmelser från Svenska Bordtennisförbundet har lett till att spelare på 11 år och yngre inte får delta i mästerskapstävlingar, tävlingar som kvalificerar till exempelvis SM.

Det blev tydligt när Distriktsmästerskapen i bordtennis arrangerades i Eskilstuna för två veckor sedan. Ett 30-tal barn från Eskilstuna bordtennisklubb fick inte vara med och tävla.

– Det var lite ödslig stämning i pingishallen den här gången, det kändes som det saknades något, säger Martin Björkryd som liknar det vid att årets stora klassfest uteblev.

Från Svenska Bordtennisförbundet är tanken att få fler barn att stanna längre inom pingisen.

– Tanken är att man ska vilja spela hela livet och då tror jag det kan vara bra att få vara barn så länge man kan så det också finns något kvar att uppleva sen, säger Malin Karlsson, ordförande för tävlingskommittén på Svenska bordtennisförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista