Ragnar Lindén är oppositionsråd i Strängnäs
Ragnar Lindén oppositionsråd i Strängnäs. Skolorna i Härad och Fogdö är nedläggningshotade. Foto: Annizeth Åberg & Linnea Svensson/Sveriges Radio & Miljöpartiet Strängnäs

Hård MP-kritik mot nedläggning av skolor i Strängnäs

1:37 min

Miljöpartiet ifrågasätter om skolnedläggningen i Strängnäs kommer spara så mycket pengar som kommunen påstår.

Alla partier utom Socialdemokraterna, Moderaterna och Strängnäspartiet sa i barn- och utbildningsnämnden nej till förslaget att lägga ner landsbygdsskolorna.

– Det var tyvärr ett väntat beslut, att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle gå på sitt eget förslag och inte ta hänsyn till övriga partier och medborgarsynpunkter, säger Miljöpartiets Ragnar Lindén, ledamot i kommunstyrelsen.

Han ifrågasätter om kommunen minskar på kostnaderna så mycket som sägs i utredningen. 

De styrande partierna, moderaterna och Socialdemokraterna röstade igenom förslaget med stöd av Strängnäspartiet.

En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen beslutade på onsdagen enligt samma linje. 

Kommunens argument för att lägga ned de mindre landsbygdsskolorna är bland annat att det ska minska på lokalkostnader och frigöra resurser till undervisning.

Förste vice ordförande Monica Lindell Rylén (S) säger till P4 Sörmland att det kom in "massor av" återremitteringsyrkanden, som kommunen kommer att svara på "så gott den kan".

Sannolikt kommer oppositionen kräva en så kallad minoritetsåterremiss i kommunfullmäktige de 18 december. En återremiss innebär normalt att ett ärende överlämnas för ytterligare utredning till den nämnd som lagt förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista