Arkivbild på stall
Arkivbild på stall Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Ridsporten sparkar bakut om sextrakasserier

2:09 min

Nu går kvinnor och unga flickor ut med ett upprop för att stoppa sexuella trakasserier och övergrepp även inom hästsporten.

I en facebookgrupp med nästan 9000 medlemmar har de senaste dagarna kvinnor och unga flickor berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom ridsporten.

Ridsporten är en av Sveriges största ungdomsidrotter. 90 procent av de som rider är kvinnor och flickor. Inte sällan är de i beroendeställning till betydligt äldre män.

Nu går de ut med ett upprop under hashtagen "visparkarbakut", för att få stopp på övergrepp och tystnadskultur och få ansvariga inom ridsporten att agera.

– Jag tycker att det är otroligt bra att det kommer fram. De är frågorna har man jobbat med inom ridsporten under en period, men det behövs verkligen. Jag tror att det börjar i den enskilda klubben, man måste vara jättenoga med att så fort det sker något så måste man ta tag i det på en gång. Man får jobba systematisk. tydligt och förebyggande och då tror jag man kan hantera det väldigt bra, även inom ridsporten, säger Frida Winnerstig är ordförande i Finntorps ridklubb utanför Flen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".