Kvinna står framför ett hus
Birgitta Rinmans son Simon har behov av personlig assistent. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Birgitta: Tack vare assistans lever min son ett bra liv

2:28 min

Runt om i landet sker manifestationer för att slå ett slag för den personliga assistansen.

För andra året i rad så äger manifestationen "Rädda LSS, assistans är frihet" rum. Birgitta Rinman ska tala på manifestationen som hålls på Fristadstorget.

Hennes son Simon är gravt utvecklingsstörd och har flera funktionsnedsättningar men assistansen har betytt att han kan bo själv. Men vid hans senaste omprövning drog timmarna ner.

– Simons behov av hjälp försvinner ju inte för att han inte får hjälp av personlig assistans. Som det ser ut kommer han få hjälp av hemtjänst istället, säger Birgitta Rinman.

LSS, Lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning kan berättiga till en personlig assistent. Men de senaste åren har ett antal domar från Högsta förvaltningsrätten gjort att Försäkringskassan ändrat praxis och samtidigt har myndigheten fått direktiv att komma åt assistansfusk, nått som resulterat i avslag och indragen assistans. 

Regeringen beslutade nyligen om en tillfällig lag som stoppar Försäkringskassans omprövningar av assistans som görs efter två år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista