Kvinna tittar upp mot svarta träd
Kvinnan på bilden är inte samma bild som kvinnan i inslaget. Foto: Marc Femenia / TT

”Anna”: Jag har varit med om våld men ingen hjälper mig

1:50 min

"Anna" har rymt från sin familj som utsatt henne för hedersrelaterat våld, berättar hon. När hon vände sig till socialtjänsten fick hon ett skyddat boende, nära där hennes familj bor och i samma kommun.

– Man förväntar sig så mycket av myndigheter, men det är ingen som hjälper. Jag har varit med om hedersrelaterat våld, och de sätter mig i en bostad nära min ort där allting har hänt, berättar "Anna".

Jag träffar "Anna" när hon är i Sörmland för att försöka hitta en bostad. Hon säger att hon är utsatt för hedersrelaterat våld av sin familj i sin hemkommun där hon vände sig till Socialtjänsten som hjälpte henne med ett skyddat boende, nära där hennes familj bor och i samma kommun.

Nu har hon rymt tillsammans med sin pojkvän för att försöka hitta en bostad på egen hand, långt från familjen. Men kön till en hyreslägenhet är lång.

– De har inga lägenheter, man måste stå i kö i tre år.

Juno Blom länsstyrelsen i Östergötland som är ansvarig för det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld, är inte förvånad.

– Det är tyvärr alltför vanligt, att vi gör en insats men den stämmer inte överens med den utsattes faktiska behov. Då kan det leda till en ännu allvarliga utsatthet om de anhöriga kan söka upp den utsatta och utsätta den för fara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".