Kriminalvårdens skylt, taggtråd bakom.
Skylt utanpå anstalten i Mariefred Foto: Jessica Gow/TT

Allt fler fast anställda inom Kriminalvården slutar

1:52 min

I Sörmland är anstalterna i Hällby och Mariefred hårdast drabbade, där har personalomsättningen ökat de senaste åren.

I Kriminalvården Region Mitt, där anstalter och häkten i Sörmland ingår, lämnade nästan 10 procent av fast anställd personal sin tjänst, mellan januari och oktober i år.

2015 lämnade ca fyra procent av fast anställd personal på Mariefredsanstalten sin tjänst. Men förra året och i år ligger personalomsättningen på anstalten över 10 procent.

Mohamed Gulied, chef på Mariefredanstalten, menar att orsaken till den högre personalomsättningen är att konkurrensen om personalen varit hård från andra myndigheter.

Men P4 Sörmland har också tagit del av flera anmälningar mot just Mariefredsanstalten, där anställda beskriver en mycket allvarlig arbetssituation och en oro för säkerheten.

Bland annat har personal larmat om att nya vikarier fått ansvara för hela avdelningar själva. Personal beskrivs "gå på knäna" och flera anställda vittnar om att personal är rädda för att yttra sig kring sin arbetssituation, på grund av rädsla för repressalier.

Mohamed Gulied tror dock inte att de upplevda bristerna i arbetsmiljön fått fler att säga upp sig, och han känner inte igen den bild som personalens anmälningar visar upp.

– Jag tycker det är högt i tak och alla har rätt att säga vad de tycker. Det är beklagligt, jag känner inte igen mig.

Men hur ser ni på orosanmälningarna om arbetsmiljön på anstalten?

– Vi har utrett dem, och där har jag har inte mycket att tillägga. Vi fortsätter att jobba med personalgruppen och fortsätter att utbilda nya medarbetare, säger Mohamed Gulied.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista