Jari Puustinen. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Jari Puustinen. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Jari Puustinen: Vi lägger inga nya besparingskrav på skolan

2:31 min

Jari Puustinen, (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna tillbakavisar kritiken från Vänsterpartiet och Miljöpartiet om besparingar i grundskolan.

– De skolor som har det tufft ekonomiskt sitter nu och ser över sin verksamhet inför nästkommande år. Vilka åtgärder rektorerna gör kan inte jag säga något om. Vad underskotten beror på kan jag inte säga något om. Skolorna har ju sin skolpeng och rektorn är ansvarig. Det finns ju skolor som går med överskott. 

Puustinen säger att den politiska majoriteten inte lagt några nya besparingskrav på skolan i budgeten för 2018.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Eskilstuna hävdar att barn- och utbildningsförvaltningen och ansvariga politiker inte har kontroll på ekonomin för skolan eftersom prognoserna varierar så mycket.

Enligt den senaste prognosen väntas grundskolan gå back med två och en halv miljoner kronor i år - och närmare 19 miljoner för hela förvaltningen, inklusive underskottet på tio miljoner från 2016.
Tidigare i höst såg prognosen bättre ut för grundskolan med ett förvänt att plus på 4,3 miljoner.

Magnus Arreflod, gruppledare för Miljöpartiet befarar att lärartjänster kommer att dras in och att barn med behov av särskilt stöd kommer att drabbas. Han är kritiskt till bristande information om ekonomin och att det "plötsligt" uppstår ett underskott.

– Det växlar inte alls så mycket mellan olika prognoser. Vi får prognoser dragna i nämnden där även Vänsterpartiet och Miljöpartiet sitter så det är ingen som mörkar, säger Jari Puustinen, som tillbakavisar kritiken från Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista