Flygplan.
Foto: Johan Nilsson / TT

Pilotfacket manar Ryanair till förhandling

1:41 min

Allt fler av Ryanairs piloter fackansluter sig. Men flygbolaget, som bland annat trafikerar Skavsta flygplats, säger nej till förhandlingar. Och nu överväger Svenska Pilotföreningen att vidta stridsåtgärder.

Och nu överväger Svenska Pilotföreningen att vidta stridsåtgärder.

På två månader har 80 procent av piloterna på Ryanair fackanslutit sig. 

Svensk Pilotförening har nu uppmanat Ryanair att förhandla - först kring ramavtal och sedan direkt med det svenska pilotfacket om lokala avtal. 

– Men budskapet är tydligt från Ryanair, att man vägrar förhandla, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening. 

Men om en arbetsgivare vägrar förhandla strider det mot svensk arbetsrätt, och pilotfacket överväger nu om man ska stämma bolaget för förhandlingsvägran, eller om man ska vidta stridsåtgärder. 

Ryanair möter nu också tryck från pilotfack i andra länder. I Irland går piloterna ut i strejk den 20 december. 

P4 Västmanland har sökt Ryanair, och i ett mejlsvar skriver bolaget att man inte kommer att föra någon dialog med EERC eller någon annan grupp som utgör front för pilotfack hos konkurrerande flygbolag.

Ryanair hänvisar till att man har ett gällande system för kollektiva förhandlingar som piloterna varit delaktiga i, som lever upp till rättsliga krav och som fungerat i 25 års tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista