En äldre person i en rullstol.
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/ TT.
Lena Skålberg, enhetschef på Ängsgården i Trosa
2 av 2
Lena Skålberg, enhetschef på Ängsgården i Trosa Foto: Jonna Berglund

Äldre på boenden och sjukhus i Sörmland riskerar undernäring

2:06 min

Sju av tio äldre personer på sjukhus och äldreboenden i Sörmland har för lång nattfasta, det vill säga den tid under dygnet då man inte äter eller dricker.

En äldre person som har en nattfasta som är längre än 11 timmar riskerar undernäring. Men på demensboendet Ängsgården i Trosa ligger man under den riskfyllda gränsen. Lena Skålberg är enhetschef  för Ängsgården och berättar att det handlar mycket om att locka de äldre att vilja äta mellan huvudmålen:

- En del av de äldre säger nej till mellanmål, men om man då går runt med en bricka och erbjuder smoothie eller annat så kan de ändra sig. Det handlar om att göra det lite fint och med finess, säger Lena Skålberg.

För att täcka näringsbehovet hos äldre med vård- och omsorgsbehov är det viktigt att erbjuda mat vid minst sex tillfällen under dygnet, fördelat på tre huvudmåltider och tre mellanmål. Sedan 2012 mäter Nutritionsrådet inom landstinget Sörmland nattfastan vartannat år.

I den senaste mätningen deltog 2 332 personer över 65 år vid särskilda boenden och på sjukhusen i Sörmland. Sex av nio kommuner hade förbättrat sitt värde, men fortfarande har 71% av deltagarna för lång nattfasta. Samtidigt som en äldre person då riskerar att drabbas av undernäring och infektioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista