sedlar
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kritik mot överförmyndarna i Sörmland

1:42 min

Överförmyndarna i åtta av sörmlands kommuner hör till de 36 som kritiserats minst tre gånger under de senaste fem årens tillsyner för bristande kontroll. Bara Trosa går undan kritiken. Det visar en granskning som SVT har gjort.

– Över tid har det blivit bättre på många sätt. Det är ju många överförmyndare som tidigare var ensamma och som hade väldigt lite resurser. Det har blivit större verksamheter med jurister och handläggare. Det är inte ovanligt att vi ger kritik vid våra inspektioner en gång om året, säger Lotta Reimers, jurist länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt Lotta Reimers, jurist på länsstyrelsen Stockholm har överförmyndarna fått mer resurser med jurister och handläggare med bättre kompetens , men fortfarande finns brister, som rutiner eller för långa handläggningstider.

SVT rapporterar bland annat om den tidigare överförmyndaren i Flen som för några år sedan plundrade konton på över 300 000 kronor, som tillhörde familjehemsplacerade barn hon fått i uppgift att skydda.
Arne Lundberg är nuvarande överförmyndare Flen.

– Man har inte haft tillräcklig kontroll eller tillräcklig kunskap om vad lagen säger, men vi har tagit tag i problematiken och vi har anställd en jurist och en ekonom och vi kommer få ytterligare personal så vi tror och är näsan säkrare på att vi kommer att klara oss mycket bättre framöver, säger Arne Lundberg, överförmyndare Flen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista