Bilar som sprutar avgaser
Dieselbilar är en av orsakerna bakom den orena luften. Foto: Erik Svensson

14 gator missar miljömål – har för smutsig luft

2:59 min

En av orsakerna är ökade utsläpp av kvävedioxid från dieselbilar.

I Sörmland finns 14 gatuavsnitt som missar de nationella miljömålen för ren luft. Nio ligger i Eskilstuna och fem i Nyköping.

Detta enligt hittills ouppmärksammade beräkningar från kommunala SLB-analys som analyserar luften åt Sörmlands kommuner. En av orsakerna är utsläpp från dieselbilar. 

– Det här är ett jättestort problem för oss. Vi tittar nu på hur vi kan bygga om för att minska trafiken, säger Carl-Åke Andersson (s), ordförande i bygg- och tekniknämnden i Nyköping.

De senaste siffrorna är från 2015 och bygger på en beräkningsmodell. Modellen bygger på de senaste mätningarna i Sörmland, från 2009 å 2010, samt årliga mätningar från andra liknande stadsmiljöer i östra Sverige.

Experterna på SBL analys - som jobbar på uppdrag av kommunerna i Östra Sveriges luftvårdsförbund - säger till P4 Sörmland att det är svårt att tänka sig att det blivit vare sig sämre eller bättre sen dess.

Ingen sörmländsk kommun missar de lagstadgade normerna, som kräver snabba insatser, enligt SBL-analys. Men det finns alltså nio gatudelar i Eskilstuna och fem i Nyköping som överskrider de nationella miljökvalitetsmålens gränsvärden för kvävedioxid.

Här kan du se vilka gatuavsnitt det rör sig om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista