Bild på Härads skola, omringad av logotyper från alla politiska partier.
Foto: Montage: Sveriges Radio

Ikväll väntas avgörande beslut om skolan i Strängnäs

2:13 min

Oppositionen hoppas att majoriteten backar i frågan.

Majoriteten, bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna, står fast vid det beslut som fattats i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen - att lägga ner fyra skolor och två högstadier för att flytta om pengar i organisationen. 

Kommunen vill lägga ner flera skolor för att minska på lokalkostnader och använda de pengar som frigörs till undervisning och hoppas att det också, bland annat, ska leda till att det blir lättare att rekrytera lärare.

– Det är majoritetens inriktning att gå på det förslaget, säger Jacob Högfeldt (M) kommunstyrelsens ordförande.

Även Strängnäspartiet går på den linjen. Bland övriga i oppositionen finns ett missnöje med den utredning som ligger till grund för förslagen om skolnedläggning. Den belyser inte tillräckligt vilka effekter skolnedläggningar kan få på landsbygden menar dem.

Oppositionen tänker yrka för en återremiss av ärendet för vidare utredning. Men Liberalerna hoppas att det inte ska behövas.

– Vi avvaktar och inväntar majoritetens utslag först, säger Tina Ihatsu Harder.

Tror ni de kan ändra sig?

– Med tanke på den opinion som finns i frågan så hoppas vi de tar den här frågan på allvar,säger Tina Ihatsu Harder Liberalerna.

P4 Sörmland direktrapporterar på webben från kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista