Postnords kontor i Eskilstuna
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Post i Eskilstuna kan försenas till jul

2:18 min

Många Eskilstunabor riskerar att inte få beställda julklappar och brev i tid till jul.

Orsaken är att Post Nord är överhopade med brev och paket som inte hinner delas ut just nu. Det beror på underbemanning och en ökad volym brev och kort.

– Det är tufft just nu. Vi har jättemycket paket. Det har exploderat. Nu har julkorten börjat komma igång. Vi har ganska många sjuka och det kan hända att vi inte kommer fram till vissa hushåll. Paketen har ökat för brevbärarna och även för chaufförerna som kör ut, säger Hans Henriksson är sektionsordförande på facket Seko.

Enligt en källa till P4 Sörmland är en stor andel anställda hemma på grund av bristande psykosocial arbetsmiljö, men det kan inte facket bekräfta. Källan uppger att flera tusen hushåll under veckan inte fått sin post. Kritiken mot ledningen om brister i hur man jobbar med allt för stora distrikt kvarstår.

Men Hans Henriksson på Seko tror att kunderna ska få sina paket till jul trots underbemanningen, även om det framöver kan bli förseningar.

Även ledningen på Postnord bekräftar att det är underbemannat på Postkontoret och att många distrikt inte fått sin post i tid sen senaste tiden. Göte Svensson, chef på Postnord i Eskilstuna säger att ens tor andel av personalen är frånvarande på grund av influensa.

– Vi klarar inte att bemanna varje slinga fullt ut och det gör att vi får se till att vi prioriterar. Vissa områden får vi vänta med och köra dagen efter. Det kan bli en dag sent i vissa områden. Vi tar in så många vikarier vi kan, säger Göte Svensson, chef på Postnord i Eskilstuna.

Postnord i Eskilstuna anmäldes tidigare i höstas för hög belastning och dålig psykosocial arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket. Ledningen säger att läget har förbättrats.

– Vi har gjort de åtgärder som behövs. Vi är överens med skyddsombud och de fackliga. Att vi hamnar i ett sånt här läge med influensa och förkylningar har inget med arbetsmiljön att göra på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista