Mediakollarna Jörgen Leidebrant och Annica Edwall.
Foto: Urban Hedqvist

Mediakollar om Akademikerjävlar - Vd:n som fick sig en tankeställare

2:02 min

Idag ger Mediakollarna exempel på riktigt bra dokumentärer i radio och TV. Men vi får också tips om en dokumentär av värsta sort!

Annica Edwall
Akademikerjävlar: Vd:n som fick sig en tankeställare - en liten radiodokumentär av Mia Blomgren som ingår i P1 och Tendens. Det här är en uppföljare till Mias tidigare dokumentär Dom kallar oss White trash, vd:n lyssnade på det, började rannsaka sig själv och skrev till Mia. Intressant och tankeväckande kring klass och hur vi ser på oss själva och varandra.

K Special om Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj - kan ses fram till midnatt den 14 december. Regissören Staffan Julén har åkt runt med Svetlana under tre år för att ta reda på vem hon är och hur hennes arbetsprocess ser ut. En befriande människa och författarröst, fri från den elitism och Jean-kladderi som vår svenska akademi just nu geggar runt i upp till öronen.

Jörgen Leidebrant
P1 dokumentär - hörs enklast via SR Play eller Sveriges Radios hemsida. Här får vi ofta följa människor i utkanten av nyhetsrubrikerna. Deras berättelse står i fokus och man blir berörd och allmänbildad på samma gång.

Podman - en dokumentär. En del av serien Grotescos sju underverk. En självupptagen dokumentärfilmare lyckas få mannen han ska följa, Rolf Pihlman, att återuppta sin alkoholism. Sedan följer han sammanbrottet med spelad medkänsla. Innehåller också några roliga parodier på dagens populära youtubers.

P4 Sörmland
p4sormland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".