En bild på Elisebeth Markström. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Elisebeth Markström. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Markström leder arbete mot sextrakasserier

2:37 min

Socialdemokraterna i Sörmland har tillsatt en kommitté som ska samla in och utreda vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp i partiet.

Kommittén leds av Elisebeth Markström från Nyköping och Rigmor Breidemalm från Trosa.

– Det är självklart så att inom Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen så kommer man säkerligen spåra händelser där och då har partiet här och centralt sagt att man ska öppna upp för att lyssna på personer som har något att berätta och vill berätta och sen får ju den berörda själv bestämma om man ska gå vidare att anmäla det till polisen eller om man bara vill anmäla det internt inom partiet för att se att om det finns själv för partiet att agera och reagera.

Idag finns inte några rutiner för att hantera de här frågorna?

– Inte som är särskilt uttalade för den här typen av ärenden. När det gäller just det här frågorna, som också metoo-rörelsen vittnar om är inte så lätt att berätta om och därför behöver man förfina det arbetet och klart uttala vem som är mottagare av den typen av berättelser, säger Elisebeth Markström (S)

Partidistriktet ska också, tillsammans med kommittén, ta fram nya och förbättrade policydokument för att bättre kunna hantera falls om blir aktuella.

– Metoouppropet har uppmärksammat ett stort och mycket allvarligt samhällsproblem. Det råder fullständig nolltolerans mot sexuella trakasserier och andra övergrepp i alla sammanhang. Tyvärr vore det naivt att tro att det inte förekommer även hos oss. Därför vidtar vi nu dessa åtgärder, säger Hans Ekström, ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista