Köttbullar, prinskorv och Jansson.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Julfirande för hemlösa och ensamma i veckan

1:33 min

På flera platser i länet ordnas julbord och julfirande i år för hemlösa, utsatta eller för den som vill fira jul i gemenskap istället för att sitta hemma själv.

Robin är ska äta julbord hos den ideella föreningen Träffpunkten på onsdag.

– Det är en tradition att äta sill och Jansson och allt det där. Det tillhör julen. Varenda år har jag gått sedan de startade. Jag har varit på varenda julfest. Det är trevligt med underhållning och sånt tycker jag.

På stadsmissionens Härbärge i Eskilstuna anordnas ett stilla julfirande med mat på julafton för de som övernattar. Man kommer även att sponsra ekonomiskt utsatta hushåll med julmat och ge bort julklappar till barnfamiljer.

Svenska kyrkan i Nyköping arrangerar "gemenskapens jul" på julafton, med julbön och mat. Föreningen Verdandi anordnar julfirande hela julhelgen för den som inte vill vara ensam.

Även Svenska kyrkan i Strängnäs anordnar julfirande, berättar kommunikatören Catharina Fröjd.

– Den har ingen speciell målgrupp utan den är till för alla som inte vill sitta hemma ensamma på julafton. Och barnen får julklappar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".