Kjell Grede
Kjell Grede. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regissören Kjell Grede är död

Regissören och manusförfattaren Kjell Grede, som bodde i Tysberga, har avlidit. Det bekräftar hans hustru Anita Grede för TT. Han blev 81 år gammal.

– Han har ju varit sjuk i flera år. Det var inte så att det var en överraskning. Har man så allvarlig kol vet man inte hur länge hjärtat orkar. Man får kämpa så otroligt, säger hon.

I nästan sju år kämpade Kjell Grede mot sjukdomen.

– Man kan säga det att han älskade sin pipa alldeles för länge. Alla vet att man kan få kol om man röker men man tror ju inte att det ska drabba en själv. Du kan ju nästan inte se en bild från tidigare på Kjell där han inte har sin pipa i munnen, säger Anita Grede.

Kjell Grede arbetade som lärare och journalist innan han filmdebuterade som manusförfattare 1961 med dramat "Karneval". Slog igenom gjorde han med filmen "Hugo och Josefin" 1967, baserad på boken med samma titel av Maria Gripe.

Därefter följde kända filmer som "Harry Munter", "Hip hip hurra!" och "God afton, herr Wallenberg". För sina verk har Grede belönats med fyra Guldbaggar.

I mitten av 70-talet regisserade Grede tv-serien "En dåres försvarstal" på förslag av Ingmar Bergman. 

Han var rektor för Dramatiska institutet 1992–2001. Mellan 1960 och 1973 var Grede gift med skådespelaren Bibi Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista