Snöholmen i Trosa. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
Snöholmen i Trosa. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Trosa vann striden om skyddsjakt på skarv

4:01 min

Förvaltningsrätten upphäver länsstyrelsens beslut om att inte ge Trosa kommun rätt till skyddsjakt på skarv på Snöholmen.

Länsstyrelsen står fast vid sitt tidigare beslut, men ska, enligt Förvaltningsrättens dom, pröva frågan om skyddsjakt igen.

Trosa kommun anser att skarvarna har blivit så många, ca 300 bon, att de förstör träd som dör, att det luktar illa och påverkar besöksnäringen. Om kommunen inte får tillstånd för skyddsjakt kan  Trosa tätort, Langnö och Öbolandet lida skada liksom utsatta vikar.

Lukten från skarvarna gör att Trosa hamnområdet inte är lika attraktivt för besökare och att näringsidkare påverkas negativt ekonomiskt, enligt Trosa kommun, som också hävdar att det rödlistade  lindblomsbjörnbäret på Snöholmen hota av skarven.

1000 namnunderskrifter för skyddsjakt har också bifogats ansökan om skyddsjakt.

Men enligt länsstyrelsen och Naturvårdsverket är det högst osäkert om skarven har någon negativ inverkan på bärets utbredning och båda instanserna anser att det inte finns skäl att bevilja kommunen skyddsjakt och prickning av ägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista