En pappa med barnvagn på Götgatan en vinterdag med mycket snö Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Förslag om föräldraförsäkringen splittrar partierna

1:52 min

I dag presenterades utredningen om föräldraförsäkringen. Förslaget väcker känslor och kritik.

Regeringen vill göra föräldraförsäkringen mer jämställd genom att fem månader istället för som idag tre ska vara knutna till pappan.

Förslaget om att utöka de månader som inte får överlåtas av föräldrarna till fem har inget stöd i riksdagen.

Alla borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej, uppger TT.

Kristdemokraternas fullmäktigeledamot Pia Stensland i Strängnäs debatterade frågan med Lisa Friberg (S), ordförande i jämställdhetsberedningen i Eskilstuna kommun i vårt Eftermiddagsprogram idag.

– Föräldraförsäkringen är till för barnens skull för att föräldrarna ska kunna spendera så mycket som möjligt med barnen när de är små. Varje familj måste se till sina förutsättningar och bestämma. Det finns andra vägar att förbättra jämställdheten, skapa bättre förutsättningar på arbetsmarknaden med lika lön till lika arbete och förbättra rätten till tjänstledighet.

Men Lisa Friberg (S), ordförande i jämställdhetsberedningen i Eskilstuna kommun, tycker att förslaget är bra. 

– Jag tror verkligen att ett sånt här förslag skulle behöva gå igenom för att vi skulle se en förändring. Det är fortfarande så att kvinnor tar ut föräldraledigheten och vab och då är det viktigt att män tar ett större ansvar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".