Håkan Sjöstrand, generalsekr. Svenska Fotbollförbundet.
Håkan Sjöstrand, generalsekr. Svenska Fotbollförbundet. Foto: Henrik Montgomery/TT

SvFF: ”Har brustit i sättet att agera”

Svenska fotbollförbundet (SvFF) brast i sitt agerande som arbetsgivare när Gunilla Axén utsattes för sexuella trakasserier. Det framgår av den internutredning som SvFF tillsatte efter Axéns vittnesmål i höstas.

"Ingen ska behöva vara med om det Gunilla varit med om", säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Axén uppgav, i samband med att Metoo-rörelsen tog fart, att hon utsattes för flera sexuella ofredanden under sin tid som anställd på förbundet. Bland annat berättade hon att tre före detta landslagsspelare skickade penisbilder till henne mellan åren 2004 och 2009.

"Det är, trots att händelserna ligger långt tillbaka i tiden och trots att de utpekade inte längre finns kvar i någon aktiv roll inom fotbollen, helt och hållet oacceptabelt", säger Sjöstrand efter att internutredningen färdigställts.

Angående SvFF:s brister som arbetsgivare säger generalsekreteraren:

"Det är naturligtvis svårt för mig att ansvara för det som hände då, men det är i allra högsta grad mitt ansvar att säkerställa att vår nuvarande och framtida agerande är hållbart och att det kommuniceras till hela fotbollsrörelsen. Det var också styrelsens tydliga direktiv i samband med min rapport i förra veckan".

Gunilla Axén säger till förbundets hemsida att hon är nöjd med utredningen.

"Det känns som en upprättelse och att min berättelse förhoppningsvis kan hjälpa andra. Det var ingen tanke jag hade, men det blir ju en följd av SvFF:s utredning".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista