Ragnar Lindén är oppositionsråd i Strängnäs
Ragnar Lindén oppositionsråd i Strängnäs. Skolorna i Härad och Fogdö är nedläggningshotade. Foto: Annizeth Åberg & Linnea Svensson/Sveriges Radio & Miljöpartiet Strängnäs

Skolan i Strängnäs: MP vädjar till majoriteten att lyssna på opinionen

2:22 min

Miljöpartiet i Strängnäs vädjar till den politiska majoriteten om att lyssna på opinionen i frågan om landsbygdsskolornas framtid.

Beslutet i kommunfullmäktige i Strängnäs igår kväll innebär att frågan om de hotade landsbygdsskolornas ska utredas igen efter att oppositionen begärt en så kallad minoritetsåterremiss.

Det betyder att frågan skickas tillbaka för vidare utredning innan beslut om skolornas framtid ska tas.

Monica Lindell Rylén, socialdemokraterna, tillsammans med Moderaterna, vill driva igenom en skolnedläggning för att frigöra pengar till undervisning.

Oppositionen är emot.

– Jag är framförallt glad att frågan får chans att utredas ordentligt, men sen vill jag återigen vädja till både moderaterna och socialdemokraterna att respektera det här folkinitiativet också, den folkomröstningen som med stor sannolikhet ska hållas i frågan. Om man se till utfallet igår kväll kan vi utgå från att det finns ett tillräckligt stöd. Nu hoppas jag att man ger det här en chans och lyssnar på de frågor som oppositionen ställt. Vi hoppas att man tar ett djupt andetag och låter det ta den tid det är värt och inväntar utfallet av folkomröstningen, säger Ragnar Lindén (MP).

Monica Lindell Rylén (S) är övertygad om att skolfrågan kommer att påverka valet nästa år.

– Det tror jag definitivt att den kommer att den kan göra. Vi är inte nativa i majoriteten och tror att det här inte kommer att påverka de röster vi får, men vi har försökt förklara att vi är inte mandatperiodspolitker utan vi är politiker med ett långsiktigt ansvar där vi har skolstrukturer sm fungerar även in i andra mandatperioder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista