Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet.
Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet. Foto: Emma Garzon/ Sveriges Radio

Statsvetare: Folkomröstning skapar ofta besvikelse

2:20 min

Skolor på Strängnäs landsbyggd hotas av nedläggning och invånare vill ha folkomröstning i frågan.

Igår stod det klart att frågan om folkomröstning ska skickas till valnämnden och barn- och utbildningsnämnden för beredning. Hur, var och när den ska hållas finns ännu inget svar på.

Under kommunfullmäktige röstade även oppositionspartierna för en återremiss, så beslut i frågan kan dröja och de vädjar till majoriteten att invänta resultat från folkomröstning.

Statsvetaren Johan Wänström har i sin forskning vid Linköpings universitet studerat medborgarnas reaktioner på förslag och beslut om skolnedläggningar och hur en sådan känsloladdad fråga kan påverka i ett val. Men folkomröstningar har han inte mycket för.

– Många gånger blir det att man lurar folk att engagera sig kraftig. Men sen kanske det blir som förra gången man folkomröstning i Strängnäs då 17% gick och röstade. Då är det svårt att använda resultatet, säger Johan Wänström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".