Maj-Len Holmquist, fackförbundet Fastighets klubbordförande på Samhall i Eskilstuna.
Personal som inte klarat av sina arbetsuppgifter har blivit uppmanade att sjukskriva sig, säger Maj-Len Holmquist som är fackförbundet Fastighets klubbordförande på Samhall i Eskilstuna. Foto: SAMHALL & Mattias Carlgren/Sveriges Radio

Kritiken växer mot Samhall i Sörmland

2:16 min

Uppgifter om att medarbetare råkar ut för hot och våld har inte tagits på allvar av företaget, menar klubbordföranden i Eskilstuna.

Enligt företagets medarbetarundersökning är de anställda på Samhall allt mer nöjda med sin arbetssituation. 

Men fackförbundet Fastighets har en annan bild av verkligheten. I den egna undersökning som facket genomförde i våras vittnade flera av de svarande om allvarliga brister i den psykosociala arbetsmiljön, berättar Maj-Len Holmquist, som är klubbordförande för Fastighets på Samhall i Eskilstuna.

– Vi har fått in alarmerande siffror när det gäller hot, våld och mobbning, säger hon.

Ledningen på Samhall i Sörmland fick ta del av undersökningen. Men sen dess har inget hänt, säger Peter Frommelin som är ombudsman på Fastighets.

– Det är allvarligt att man inte har velat diskutera det här med oss utan man har bara hänvisat till sin egen undersökning. Människor mår dåligt på Samhall idag och vi måste göra någonting.

Samhall avböjde under tisdagen att bemöta kritiken om att arbetsmiljön skulle varar dålig på företaget.  Men i en skriftlig kommentar hänvisar man till sin egen undersökning som visar på positiva siffror för Sörmland och som man menar har en hög svarsfrekvens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".