Åsa Kratz (S)
Åsa Kratz (S), är ordförande i kultur och utbildningsnämnden i Landstinget Sörmland. Foto: Katarina Wahlström

Kritik mot brister i finansieringen av nya folkhögskoleplatser

1:30 min

Från och med nästa år avsätter regeringen extra resurser till folkhögskolorna till 5 000 fler utbildningsplatser.

Regeringen satsar på 5000 utbildningsplatser på folkhögskolor, men finansieringen brister anser SKL.

– Det är klart att det är jätteroligt att få ett så fint förtroende. Det som är det läskiga är att vi inte vet runt om i landet hur det kommer att slå, säger socialdemokraten Åsa Kratz, ordförande i landstingets kultur och utbildningsnämnd.

För att flera ska kunna studera på folkhögskolor avsätter regeringen 2018 medel till 5000 nya platser på landets folkhögskolor, men en tredjedel av kostnaderna ska landsting och regioner stå för som det ser ut idag. Det handlar bland annat om det så kallade mobilitetsstödet som innebär att hemlänet eller regionen betalar för länsbornas folkhögskoleutbildningar i andra delar av länet, och hur mycket pengar det kommer att handla om nästa år, vet ingen nu.

– Det är klart att vi kommer att göra allt vi kan för att de som vill studera på folkhögskola får göra det, men vi höjer ett varningens finger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista