Mohammad Alhaj Nassar och hans kurskamrater på Åsa Folkhögskola.
Mohammad Alhaj Nassar och hans kurskamrater på Åsa Folkhögskola. Foto: Katarina Wahlström

Åsa Folkhögskola utökar sina utbildningar och blir trångbodda

1:39 min

Åsa Folkhögskola räknar med att utöka sin verksamhet nästa år i samband med att regeringen avsätter extra resurser till folkhögskolorna till 5 000 fler utbildningsplatser.

– Jag måste studera till lärarassistent och börja jobba. Sen kanske jag kan bli lärare i framtiden, säger Mohammad Alhaj Nassar.

Han var engelsklärare i hemlandet Syrien och har nu börjat på den nystartade utbildningen för lärar- och elevassistenter på Åsa Folkhögskola i Sköldinge. Skolan räknar med att öka sin verksamhet med 35 procent under 2018, framförallt är det den allmänna kursen som kommer att utökas, berättar skolans rektor Jan Jonasson.

Den landstingsdrivna skolan har idag ett utbud med bland annat musik och dans och hoppas kunna skapa fler yrkeskurser i bristyrken. Lärarbristen i landet är också ett problem berättar Jan Jonasson. Ett sätt att lösa det är genom samverkan.

– Utbildningen till lärare och elevassistent gör vi tillsammans med Katrineholms kommun och där finns det lärare som vi kan dela på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista