Urban Granström pekar på en karta.
Urban Granström (S). Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Urban Granström (S) om slutrapporten om stationsläget i Nyköping

3:02 min

Det blir ingen järnvägsstation på huvudbanan i Nyköping i samband med att den planerade höghastighetsbanan byggs där Ostlänken är en del.

Det har Sverigeförhandlingen, statens instans som förhandlar med kommunerna, kommit fram till sin slutrapport.

För stationen vid Skavsta är inte de krav som ställs uppfyllda till hundra procent för att en station ska byggas på huvudbanan.

Man bygger detta bland annat på hur många man tror kommer att resa med tågen och antalet bostäder som kan komma att byggas i samband med höghastighetsbanan.

Därmed går Sverigeförhandlingen på Trafikverkets linje och inte på Nyköpings kommun som vill ha ha en station på huvudbanan.

En järnvägsstation vid Skavsta föreslås och bedöms kunna ha en "nationell nytta" om Skavsta växer med exempelvis reguljärflyg.

Skavsta flygplatsbolag vill ha en station vid flygplatsen och beklagar i ett brev till Sverigeförhandlingen att förhandlingarna inte kunnat slutföras på grund av osäkerheter om stationernas lokalisering. Trafikverket föreslås få i uppdrag att förhandla och avtala om en medfinansiering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".