Lotten Bergman. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Lotten Bergman. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Språkexperten Lotten Bergman om 38 nyord 2017

1:10 min

Alternativa fakta, dabba och metoo är tre av 38 ord som har listats av Institutet för språk och folkminnen som ofta förekommande ord 2017.

Den så kallade nyordslistan är inte en samling ord som är ”godkända” för att tas upp i ordböckerna. Snarare är det en brokig provkarta på olika typer av ord som använts mycket de senaste åren, särskilt under det pågående året – en del på tillfälligt besök, andra för att stanna. Använder vi dem tillräckligt mycket, kommer de en vacker dag att tas med även i ordböckerna, skriver Ola Karlsson, språkvårdare på Språkrådet.

För P4 Sörmlands språkexpert, Lotten Bergman, är det en högtid när orden presenteras.

– Det är en högtid, ja. Jag går igenom orden och så skrattar jag rått åt några av dem och säger, ha, vad dumma de är som valt ut det här ordet och vilken dum definition och om vissa säger ja, what? för de har jag aldrig hört förut och sen finns det några som jag tänker, det här vill jag använda.

Här kan du läsa om de "nya" orden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista