Nyårsfyrverkerier över Umeå
Nyårsfyrverkerier. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio

Polisen vill minska skjutandet av fyrverkerier innan nyårsafton

2:00 min

För andra året i rad så satsar Polisen tillsammans med Räddningstjänsten på att informera handlare om vad som gäller för försäljning av fyrverkerier.

– Det här är för att minska användandet innan nyår, säger Fredrik Kliman, presstalesperson på Polisen Region Öst.

– Det har i korthet gått ut på att få återförsäljare att inte sälja pyroteknik innan mellandagarna.

Syftet är också att få ner antalet olyckor kopplade till fyrverkerier.

I Eskilstuna och Strängnäs har man ingen sådan informationsinsats, resurser till det saknas. Polisen i Eskilstuna har tillsammans med räddningstjänsten gjort en tillsyn mot återförsäljare för att se att de håller kraven för återförsäljning. I Flen, Vingåker och Katrineholm gör man inget liknande som i Östra Sörmland.

– Vi har inte haft något vidare problem med att man använder fyrverkerier på fel sätt eller att säljare sålt till underåriga, säger Henrik Englund som är områdespolis i Flen.

Det gäller att hålla sig uppdaterad på de lokala föreskrifterna för användning av pyroteknik i sin kommun, annars kan man göra sig skyldig till brott mot ordningslagen. Men vid vårdslös hantering kan man göra sig skyldig till andra brott.

– Det viktigaste är egentligen att använda sunt förnuft, säger områdespolis Henrik Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista