Nyårsraketer skapar ökad oro i Eskilstuna

1:53 min

Polisen i Sörmland sätter in extra resurser inför nyårsfirandet. Bland annat för att försöka att komma till rätta med de olagliga fyrverkerierna.

Igår eftermiddag och kväll sköt ungdomar nyårsraketer i stadsdelen Årby i Eskilstuna och även mot bensinmacken på Vasavägen.

Jonathan Svanerö, tf lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, säger att insatsen är planerad sedan tidigare - innan gårdagens skjutningar.
De extra insatserna gör att polisen kan göra mer planlagda utryckningar och jobba förebyggande istället för att göra "brandkårsutryckningar".

Ett 20-tal ungdomar sköt raketer mot bensinstationen i natt, bland annat sköt några av dem mot nattluckan till butiken där två anställda jobbade. Det uppger polisen. Misstanke om försök till misshandel har upptättats.

Polisen möttes av glåpord och raketer när polisen kom till platsen och ungdomarna vägrade flytta på sig när den första polispatrullen skulle köra in på området.

I Årby anmälde en 42-årig man att han blev träffad av en raket och två 15-åringar omhändertogs. Vid bensinmacken på Vasavägen blev en 19-åring omhändertagen för störande av ordning.

I bostadsområdet Årby är det påtagligt att många inte vill eller vågar prata. De få som gör det säger att de tycker att det gått alldeles för långt och vittnar om rädda och gråtande barn. Några säger att det tycker att polisen agerat tafatt när de försökt komma till bukt med de olagliga fyrverkerierna.