Koulit Alshehade och Tareq Haddad.
Koulit Alshehade och hennes man är två av cirka 39 000 personer i landet som lämnar etableringsprogrammet i år. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Många nyanlända ska ut på arbetsmarknaden i år

1:32 min

I år kommer närmare 1800 personer i Sörmland som fått uppehållstillstånd att slussas ut på den ordinarie arbetsmarknaden efter att under två år fått extra hjälp av Arbetsförmedlingen.

Det gäller det så kallade etableringsuppdraget som omfattar de som fått uppehållstillstånd. De ingår under två år i det vilket innebär att de får extra hjälp av Arbetsförmedlingen för att hitta jobb, praktik eller studier samt validera sin tidigare utbildning.

Samtidigt deltar de i Svenska för invandrare, SFI, och läser samhällsorientering för att få ersättning från Försäkringskassan.

Hälften av de som lämnar etableringsprogrammet får vare sig jobb eller studerar. De skrivs in i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti, där alla som varit arbetslösa under 300 dagar får hjälp.

En tredjedel jobbar eller studerar när etableringsperioden tar slut, visar Arbetsförmedlingens statistik.

Koulit Alshehade, som kom från Syrien till Sverige på våren 2015, tycker att hon behöver kunna bättre svenska för att ha en chans på arbetsmarknaden.

– Vi behöver längre tid för att lära oss svenska. Vi är vuxna och lär oss inte språket lika snabbt som våra barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista