Adam Marttinen (SD) i talarstolen. Aktuell debatt i riksdagen om tryggheten i Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Adam Marttinen (SD) i riksdagens talarstol i våras. Nu kräver han att kommunalråden Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) ska avgå. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Adam Marttinen kräver Puustinen och Janssons avgång

0:44 min

Sverigedemokraternas riksdagsman Adam Marttinen från Eskilstuna kräver att kommunalråden Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S) avgår efter förra veckans oroligheter med nyårsraketskjutningar.

Marttinen, som är partiets rättspolitiske talesperson menar att kommunledningen inte gör tillräckligt för att skapa trygghet och minska utanförskap och att kommunledningen inte har lyssnat på Sverigedemokraternas varningar.

— Nu är måttet rågat, det är inte första gången vi har haft extrema händelser i vår kommun antal mord ouppklarade, skottlossningar och gänguppgörelser. Läget förvärras för varje år, säger Adam Marttinen till Eskilstuna-Kuriren.

Men Jimmy Jansson slår tillbaka.

– Det är ett tomt populistiskt utspel i syfte att skapa oro och oreda i gammal hederlig SD-stil. SD borde städa framför egen dörr först, de har gott om kriminella i de egna leden, skriver Jimmy Jansson i ett sms till P4 Sörmland. 

Jansson menar att det är enskilda individers vansinniga och lagvidriga agerande som ligger bakom oroligheterna med nyårsraketerna i Årby och Skiftinge.

Marttinen vill på kommunfullmäktiges möte i januari att ledamöterna ska rösta om de har förtroende för varje enskilt kommunalråd.

– Det finns inget som heter misstroendevotum på lokal nivå. Det finns inte stöd i kommunallagen, finns bara i riksdagen, skriver Jimmy Jansson till P4 Sörmland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista