Anna Frölander och Jörgen Leidebrant.
Anna Frölander och Jörgen Leidebrant. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Mediakoll tipsar om Svenskjävel – en film om identitet

1:27 min

Anna Frölander tipsar om en långfilm från 2015 om Dino som försöker skapa sig ett liv i Oslo.

Anna Frölanders tips:

  • ”Svenskjävel”, prisbelönt långfilm från 2015 i regi av Ronnie Sandahl. Handlar om Dino, en 23-årig svenska med trassligt förflutet som försöker skapa sig ett liv i Oslo. Med endast tillfälliga och kortvariga jobb och en hel del festande är det lättare sagt än gjort. En dag får hon tag på ett svartjobb som barnvakt i en förmögen familj, något som kommer förändra allt, för alla inblandade. En film om identitet och längtan efter ett meningsfullt liv, som verkligen överraskar med enormt fina skådespelarinsatser.
  • Malin Billers självbiografiska seriealbum ”Om någon vrålar i skogen” beskriver en barndom som går från trygghet och lugn till kaos och övergrepp. En mörk berättelse som hugger tag och skakar om men som samtidigt är fylld av styrka, mod och humor. Så även om seriealbumet beskriver extremt svåra och otäcka saker så känner jag mig upplyft av livskraften och Billers fina psykologiskt beskrivande bildspråk.

Jörgen Leidebrants tips:

Två musikdokumentärer på SVT:

  • "Eran - punk i tre delar" som skildrar hur punken kom till Sverige och vad som hände sen.
  • "Hitlåtens historia", en serie som nu är inne på sin åttonde säsong och skildrar historien bakom utvalda hitlåtar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista