Polisemblem på arm.
Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio

Hög chef inom polisen tas i örat efter fastighetsaffärer i Gnesta

1:43 min

En högt uppsatt chef inom polisen anmäls till polisens personalansvarsnämnd efter uppmärksammade privata fastighetsaffärer i Gnesta och i Stockholms län.

Det är regionledningen i Stockholm som anmäler chefen och vill att personalansvarsnämnden ska fatta beslut om löneavdrag.

I december 2014 beslutade Rikspolisstyrelsen att en av hans bisysslor var förenligt med hans anställning eftersom det handlade om enstaka avstyckningar och försäljningar av ett par tomter han ägde i Stockholms län.

Enligt uppgifter i Södermanlands Nyheter under hösten framkom att han även bedrivit omfattande fastighetsaffärer i Gnesta och att han haft kontakt med myndigheter och företag via sin jobb-mejl.

Polismyndigheten beslutade i november att detta skadade förtroende för polisen som beslutade att hans bisyssla skulle upphöra 31 januari 2018. En chefsåklagare beslutade under hösten att inte inleda en förundersökning.

Själv har chefen sagt att han delvis inte kände till chefsavtalets bestämmelser om bisysslor. Han tycker själv att han använt hans jobb-mejl för mycket, men anser att e-posttrafiken inte innehöll något olämpligt som kan skada förtroendet för polisen.

Han anser också att engagemanget i "fastighetsutveckling" inte har påverkat förtroendet eller hindrat honom i sitt jobb som chef inom polisen.

Polisens regionledningen i Stockholms län anser att han genom fastighetsaffärerna i Gnesta åsidosatt reglerna om att anmäla bisyssla till sin arbetsgivare.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista