Annelie Danling Brash, förstelärare och samordnare för nyanlända och lärande på Nyköpings högstadium.
Foto: Urban Hedqvist

Lärare i Nyköping krossar fördomar hos unga nyanlända

2:14 min

På Nyköpings högstadium håller försteläraren Annelie Danling Brash föreläsningar för nyanlända elever om det svenska samhällets värdegrunder.

Hon har mejslat fram en utbildning som hon gärna skulle vilja se på fler skolor i form av ett nationellt program för nyanlända barn och ungdomar. I programmet i Nyköping ingår att lära sig hur svenska samhällsinstitutioner som exempelvis skatteverket och polisen fungerar. Och även hur vi i Sverige ser på jämställdhet, hedersvåld och kvinnlig omskärelse.  

Hon har delgett sina tankar i ett dokument som hon har skickat till utbildnings-, justitie- och arbetsmarknadsdepartementet. Men hon har än så länge inte fått någon respons.

– Någonstans så märker jag att den här frågan är svår att ta i. Jag vet inte om det stämmer på regeringen, men ofta har vi problem med att prata om religion och svårare frågor som exempelvis könsstympning, säger Annelie Danling Brash.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista