Nycklar ligger på hyreskontrakt. Hand drar upp sedelbunt ur plånbok
Handeln med svarta hyreskontrakt har blivit allt vanligare. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Sabo: Svart hyresmarknad leder till ökad otrygghet

2:05 min

Sabo, intresseorganisationen för Sveriges kommunala bostadsföretag, är oroad för den ökande svarta hyresmarknaden.

P4 Sörmland rapporterar idag om att flera fastighetsbolag i Eskilstuna slår larm om att falska arbetsgivarintyg utfärdas till personer i behov av lägenhet.

Innan ett fastighetsbolag eller hyresvärd godkänner en hyresgäst görs ofta kontroller av lönespecifikationer och arbetsgivarintyg, för att styrka att personen har inkomst.

Helena Henriksson, jurist på Sabo, säger att det leder till otrygghet när personer skaffat svarta kontrakt och bor otillåtet i andra hand.

Hon tycker att hyresvärdarna i större utsträckning ska kontrollera vilka som bor i lägenheterna tillsammans med skärpt lagstiftning.

– De lever i otrygghet och törs inte berätta om brister och skador i lägenheterna vilket leder till ökat slitage och grannar känner inte varandra. Det behövs åtgärder från lagstiftarens håll, det behöver byggas och fastighetsägarna behöver undersöka vilka som bor i lägenheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista