avspärrningsband
Foto: Johan Nilsson/TT.

Färre brottsutredningar redovisas till åklagare

0:29 min

Förre brottsutredningar redovisades till åklagare förra året från polisens östra region där Sörmland ingår tillsammans med Östergötland och Jönköping.

Antalet redovisade brottsutredningar till åklagare, som tar beslut om åtal eller inte, minskade med drygt fem procent förra året jämfört med året före. Antalet anmälningar redovisade till åklagare minskade med 923 förra året.

Det är tvärtemot utvecklingen i landet i genomsnitt där antalet redovisade brottsutredningar ökade med drygt tre procent. 

Trafik- narkotikabrott, bedrägerier, skadegörelse, våldtäkt är brott som klaras upp i större omfattning generellt i landet. Gängkriminaliteten är det som tar polisens resurser. På drygt tio år har dödsskjutningarna i storstädernas ytterområden nästan femdubblats.

Läs mer om utvecklingen i landet på Ekots sajt.

Färre bedrägeribrott klarades upp i polisens Östra region och det är den brottskategori där antalet redovisade utredningar minskade mest, med 37 procent. Även antalet utredningar som gäller vålrdbrott, brott mot person och tillgreppsbrott minskade. Antalet redovisade utredningar som gäller skadegörelsebrott, trafikbrott och tillgrepp i butik ökade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista