Man går in på arbetsförmedlingen i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Arbetslösheten fortsätter att minska. Foto: Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Arbetslösheten fortsätter att minska

1:06 min

Arbetslösheten i Sörmland har minskat det senaste året. Det skriver arbetsförmedlingen i sin senaste rapport om utvecklingen på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten i Sörmland har minskat det senaste året och antalet personer som fick arbete ökade i december. Det tyder på att det starka konjunkturläget håller i sig. Det skriver arbetsförmedlingen i sin senaste rapport om utvecklingen på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten var i december lite drygt tio procent i länet vilket är en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med december för ett år sedan. Även ungdomsarbetslösheten har minskat.

Arbetslösheten har minskat i alla Sörmlands nio kommuner.

Högst arbetslöshet har Flen med lite drygt 15 procent och Eskilstuna med knappt 13. Trosa och Gnesta ligger som vanligt lägst med 4 respektive 4,6 procent. 

Samtidigt har allt fler långtidsarbetslösa fått extratjänster inom välfärden. Arbetsförmedlingens statistik visar att extratjänsterna, som är till för nyanlända och långtidsarbetslösa, nu har tagit fart.

I december hade nästan 360 (357) extratjänster skapats i Sörmland jämfört med knappt 40 (36) i december för ett år sedan.

Det handlar framförallt om tjänster i kommunerna, och många har skapats inom vården och skolan, där det är brist på arbetskraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista